Αναλυτική Τεχνική Φασματοσκοπίας Πλάσματος Επαγομένου με Laser:
Βασικές αρχές λειτουργίας και εφαρμογές
Α. Εισαγωγή
Η φασματοσκοπία πλάσματος επαγομένου με laser (LaserInducedPlasmaSpectroscopy, LIPSή LaserInducedBreakdownSpectroscopy, LIBS) διαθέτει ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών, για πολλούς λόγους.Είναι σχετικά απλή, τα δείγματα απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία και είναι σχεδόν μη καταστροφική. Εφαρμόζεται σε στερεά (μέταλλα, κεραμικά, πολυμερή, φάρμακα, ξύλο, χαρτί), υγρά (νερό, κολλοειδή, βιομηχανικά και βιολογικά υγρά) και αέρια (εκλύσεις βιομηχανιών, καύσεις, μικροσωματίδια του αέρα) δείγματα.
Η τεχνική βασίζεται στην φασματική ανάλυση του οπτικού φάσματος που εκπέμπεται όταν ένας ισχυρός παλμός laser (τ =10-8sec) εστιάζεται στο δείγμα (Σχ. 1α).
Σχήμα 1: Αρχή της Φασματοσκοπίας LIPS.
Μέρος του δείγματοςεξαερώνεται και ιονίζεται (plasmaplume). Ακολουθεί η επανασύνδεση ιόντων με ηλεκτρόνια (Σχ. 1b) και η αποδιέγερσητων ατόμων, εκπέμποντας τις χαρακτηριστικές συχνότητες (ή μήκη κύματος) των ατόμων(Σχ. 1c). Από τις θέσεις των κορυφών του φάσματος προκύπτει ο ποιοτικός και από τις σχετικές εντάσεις ο ποσοτικός προσδιορισμός (εσωτερική βαθμονόμηση) των στοιχείων του δείγματος.
Β. Πλεονεκτήματα της τεχνικής LIPS
Επειδή η ακτινοβολία laserεστιάζεται σε ένα σημείο ( < 1 mm) της επιφάνειας του δείγματος, είναι φανερό ότι η τεχνική LIPSέχει την δυνατότητα ανάλυσης και μη ομογενών δειγμάτων με προεπιλογή του σημείου εστίασης του laser(χωρική ανάλυση). Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής LIPS, συγκρινόμενη με άλλες αναλυτικές τεχνικές (π.χ. XRF, ατομική απορρόφηση κλπ.), των οποίων τα αποτελέσματα είναι ο μέσος όρος ολοκλήρου του δείγματος. Επιπλέον, η τεχνική LIPS χαρακτηρίζεται ως τεχνική με χρονική ανάλυση (time-resolvedTR-LIPS), διότι το μέγιστο της εκπομπής κάθε στοιχείου εμφανίζεται σε διαφορετική χρονική στιγμή μετά τον παλμό του laser. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ακόμη κριτήριο για την ορθή ταυτοποίηση των στοιχείων αλλά επιτρέπει και την ανίχνευση στοιχείων με μικρή περιεκτικότητα σε ένα περιβάλλον άλλων στοιχείων μεγάλης περιεκτικότητας, των οποίων στην κλασσική φασματοσκοπία τα φάσματα επικρατούν. Τέλος, με την τεχνική LIPS είναι δυνατή και η ανίχνευση και των πλέον ελαφρών στοιχείων, ακόμη και του υδρογόνου.
Γ.Τεχνική περιγραφή
Μια τυπική διάταξη TR-LIPS παρουσιάζεται στο Σχ. 2. Το παλμικό Nd:YAGlaser συγχρονίζεται με την γεννήτρια παλμών Υ.Τ. και τον Η/Υ που ελέγχει τον οπτικό πολυκαναλικό ανιχνευτή ΟΜΑ ΙΙΙ. Η γεννήτρια παλμών ορίζει τους δύο χαρακτηριστικούς χρόνους LIPS, δηλ. την καθυστέρηση D (Delay) και την πύλη G (Gate): Gείναι ο χρόνος συλλογής σήματος από τον ανιχνευτή ΟΜΑ ΙΙΙ και Dείναι η χρονική απόσταση της πύλης Gαπό τον παλμό του laser. Οι χρόνοι Gκαι D είναι της τάξης nsecέως msec.
Σχήμα 2: Blockδιάγραμμα διάταξης LIPS του εργαστηρίου LATA
Ο οπτικός ανιχνευτής ΟΜΑ ΙΙΙ (EG&G), Σχ. 3, ελέγχεται από Η/Υ και χρονίζεται από την γεννήτρια παλμών. Η φασματική του ευαισθησία είναι 200-700 nm και σε συνδυασμό με το φασματόμετρο (Jobin-Yvon) «βλέπει» ~20 nm με κάθε παλμό laser. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ευαίσθητα δείγματα, τα οποία μπορούν να καταστραφούν όταν ακτινοβοληθούν με πολλούς παλμούς laser.
Σχήμα 3: Ανιχνευτής ΟΜΑ ΙΙΙ διάταξης LIPS
Το δείγμα τοποθετείται πάνω σε κινούμενη βάση ΧΥ ελεγχόμενη από Η/Υ και είναι τοποθετημένη μέσα σε θάλαμο κενού όπου η πίεση και το είδος του περιβάλλοντος αερίου επιλέγονται για την βελτιστοποίηση του επαγόμενου από το laser φάσματος. Η εκπομπή του φάσματος συλλέγεται και εστιάζεται στην είσοδο του φασματόμετρου με μία οπτική ίνα από quartz. Μια τυπική εικόνα πλάσματος Να (δείγμα: ΝαF, ApofluxTM) καθώς και η οπτική ίνα συλλογής του φαίνονται στο Σχ. 4.
Σχήμα 4: Πλάσμα Να και οπτική ίνα συλλογής
Δ.Εφαρμογές
Η τεχνική LIPSβρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή σε στερεά δείγματα, όπως κράματα, μεταλλεύματα κλπ, όπου τόσο η ποιοτική όσο και η ποσοτική ανάλυση μπορεί να γίνει insituκαι σε πραγματικό χρόνο. Στο Σχ. 5 φαίνεται η υπέρθεση 200 φασμάτων χάλυβα (χρόνος λήψης 20 sec) και τριών φασμάτων αναφοράς στην ίδια φασματική περιοχή του υπεριώδους.
Με την βοήθεια του Σχ. 5 έγινε η ταυτοποίηση των στοιχείων του χάλυβα. Από μία σειρά δειγμάτων χάλυβα με γνωστή περιεκτικότητα στοιχείων (δείγματα αναφοράς) προέκυψε η καμπύλη “εσωτερικής βαθμονόμησης” του Σχ. 6, δηλ. η συσχέτιση του λόγου των εντάσεων Ni/Feως προς τον λόγο περιεκτικοτήτων Ni/Feμε συντελεστή συσχέτισης r = 0.995. Αυτό δείχνει τον βαθμό γραμμικότητας της τεχνικής LIPS κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες λήψης του φάσματος.
Σχήμα 6: Καμπύλη βαθμονόμησης Ni/Feσε χάλυβα με την τεχνική LIPS.
Μια άλλη insituβιομηχανική εφαρμογή της τεχνικής LIPS είναι για την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων καταλυτών αυτοκινήτων που επιτρέπει τον προσδιορισμό της ποσότητας των ευγενών μετάλλων Pt, Pdκαι Phμέσα στην μήτρα Al2O3 σε πραγματικό χρόνο, Σχ. 7.
Σχήμα 7: Φάσματα αναφοράς LIPSAl2O3, δείγματος με 5% Pdκαι πραγματικού δείγματος χρησιμοποιημένου καταλύτη. Χρόνος λήψης φάσματος: 1.5 min.
Δείγματα αναφοράς Pdσε Al2O3έδωσαν την καμπύλη βαθμονόμησης του Σχ. 8, με συντελεστή συσχέτισης 0.997.
Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα της τεχνικής LIPS, δηλ. της σχεδόν μη καταστροφικής τεχνικής και σε συνδυασμό με την χωρική ανάλυση (spatialresolution), βρίσκει εφαρμογή σε μικρά αρχαιολογικά ευρήματα: η στοιχειακή ανάλυση των δειγμάτων με την τεχνική LIPS, σε συνδυασμό με άλλα αρχαιολογικά και στορικά στοιχεία, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν των ευρημάτων.
Σχήμα 9: Τομή ρωμαϊκού νομίσματος: φάσματα LIPSκαταγάφηκαν από τρία διαφορετικά σημεία.
Στο Σχ. 9 φαίνονται 3 σημεία από τα οποία καταγράφηκαν φάσματα LIPS. Το Σχ. 10 δείχνει το φάσμα από το σημείο #95 (κόκκινο βέλος του Σχ. 9), από το οποίο προκύπτει η σύσταση τουκράματος του νομίσματος. Εκτός από διαφορετικά σημεία της επιφάνειας, η τεχνική LIPSμπορεί να καταγράψει φάσματα από διαφορετικά βάθη από τηνεπιφάνεια του νομίσματος (profiling), δίνοντας συμπληρωματικές πληροφορίες για αλλοιώσεις του νομίσματος στον χρόνο και επομένως να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό της επιφάνειας του αντικειμένου κλπ.
Σχήμα 10: Φάσμα LIPS ρωμαϊκού νομίσματος όπου φαίνεται η τοπική (Σχ. 9, πρώτη από αριστερά θέση ακτινοβόλησης) σύσταση του κράματος από το οποίο αποτελείται το νόμισμα
Άλλες εφαρμογές της τεχνικής LIPSαφορούν στην οδοντιατρική για την διάγνωση του υγιούς μέρους ενός δοντιού από εκείνο που έχει προσβληθεί από τερηδόνα. Έχει βρεθεί ότι στο χαλασμένο μέρος ενός δοντιού, η ποσότητα του μαγνησίου Mgέχει αυξηθεί σε βάρος αυτής του ασβεστίου Ca. Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την βοήθεια μιας οπτικής ίνας σε περιοχές όπου ο οδοντίατρος έχει δύσκολη η καθόλου οπτική πρόσβαση.
Επίσης, ολοκληρωμένες διατάξεις LIPSμπορούν να προσαρμοστούν on-lineσε βιομηχανικές διεργασίες για την γρήγορη και σε πραγματικό χρόνο στοιχειακή ανάλυση, όπως π.χ. στην γραμμή παραγωγής φαρμάκων.
Τέλος, μια άλλη δυνατότητα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία: αυτή αφορά στον προσδιορισμό στοιχείων στην γραμμή εξόρυξης μεταλλευμάτων. Για παράδειγμα, διεθνής οδηγία απαιτεί ότι, το ποσοστό του θείου Sσε μετάλλευμα άνθρακα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1%. Έτσι περιορίζεται κατα την καύση η δημιουργία SO2 που οδηγεί στην παραγωγή της όξινης βροχής. Στο Σχ. 11 φαίνεται το φάσμα LIPSθείου σε μετάλλευμα άνθρακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον on-line ποσοτικό προσδιορισμό του θείου στον ιμάντα μεταφοράς από το σημείο εξόρυξης του μεταλλεύματος στον κλίβανο σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχήμα 11: Φάσμα LIPS μεταλλεύματος άνθρακα που περιέχει λιγώτερο από 1% θείο.